פעמים רבות אני נשאל על מחיקת תוצאות חיפוש מגוגל או מה ניתן לעשות עם איזכורים שליליים? האמת שלא הרבה. קודם כל אני ממליץ מאוד לדאוג מראש לניהול מוניטין חיובי בגוגל – כזה שימנע את האזכורים השליליים או התוצאות הבעייתיות מלהתקבע. אך אם לא עשינו זאת עלינו להתמודד עם תוצאות חיפוש בעיתיות. אם מדובר בהכפשה ללא ביסוס, עין הרע או דברי שטנה אז ייתכן וניתן לפנות לגוגל עצמה עם בקשה להסרת תוצאת חיפוש ורצוי דרך עורך דין שמתמחה בכך. במקרים לא רבים הם מסכימים למחוק דפים מתוצאות החיפוש. אפשרות אחרת היא במידה ותוצאות החיפוש שרוצים למחוק הן כתבות מתוך אתרי חדשות או אתרים בהם ניתן לפרסם כתבה ממומנת אז אפשר לנסות לקנות כתבה יותר מושקעת ולכתוב אותה טוב יותר עבור גוגל לביטוי המדובר כך שהכתבה החדשה תחליף את הישנה מאותו דומיין בתוצאות החיפוש.

במקום מחיקת תוצאות חיפוש מגוגל – דחיקת תוצאות

השיטה המקובלת ובטוחה יותר היא לקדם אתרים שונים – בין אם מדובר על נכסים ברשתות החברתיות או אתרי תוכן או אתרי חברה שונים לאותו ביטוי, כך שתוצאות החיפוש השליליות ידחקו מהדף הראשון ואולי אף מהשני, כך שאף אחד לא יוכל להגיע אליהן. לא מדובר במחיקה בפועל של תוצאות שליליות אלא בדחיקתן מעיני הגולשים. לרוב מדובר בתהליך שאורך מספר חודשים ואף יותר מכיוון שהוא מחייב בנייה או חיזוק של אתרים רבים ואז קידום שלהם עבור אותו ביטוי או סדרת ביטויים הרלוונטיים ללקוח. הסיבה העיקרית לכך שדחיקה מועדפת על הסרת מידע ממנוע חיפוש היא כי היסטורית הסרת מידע ממנוע חיפוש הפכה למשימה כמעט בלתי אפשרית, עוד הרבה לפני גוגל. אך על כך נרחיב בהמשך. בואו נצלול קודם אל הסיבות שאנשים ירצו בגללן למחוק תוצאות מגוגל וננסה גם להפריד בין תוצאות הנמצאות בנכסים שבשליטתכם לכאלו שאינן, לאחר מכן נחזור אל ניהול המוניטין.

למה אנשים רוצים למחוק תוצאות חיפוש מגוגל?

רשת האינטרנט הביאה לפריחה ויש אפילו יגידו הצפה של מידע וכביכול גם שקיפות, גוגל הפכה לכלי שכולנו פונים אליו כדי לקבל תשובות מתוך האינסוף מידע הזה. מהחדשות האחרונות ועד לפרטים אישיים על אישי ציבור, נראה שלגוגל יש הכל. עם זאת, ישנה מגמה גוברת של אנשים וארגונים המבקשים למחוק תוצאות חיפוש מגוגל. למה הם רוצים לעשות זאת?

  1. הגנה על מידע אישי – הסיבה הראשונה והעיקרית היא פרטיות. בעולם יותר ויותר מחובר, המידע האישי שלנו חשוף יותר מאי פעם. גוגל, בהיותה מנוע חיפוש מקיף, מציגה לעתים קרובות נתונים אישיים כגון כתובות, מספרי טלפון, או אפילו מידע פיננסי רגיש. קבלת פרטים כאלה זמינים לכל מי שיש לו חיבור לאינטרנט יכולה להיות מטרידה, ואנשים רבים בוחרים למחוק תוצאות חיפוש מגוגל בשביל השקט הנפשי שלהם.
  2. צמצום טביעת האצבע הדיגיטלית – הסיבה השנייה נוגעת למזעור הנוכחות הדיגיטלית שלנו. כל מה שאנו עושים באינטרנט משאיר עקבות, ועם הזמן, העקבות הללו יוצרות תבניות שמאפשרות לאחרים להסיק עלינו מסקנות שונות. זה יכול לכלול פוסטים במדיה חברתית, פוסטים בבלוג או באתר או תגובות לדיונים בפורומים. לפעמים, אנשים עשויים לרצות למחוק את העקבות הללו כדי למנוע מהם להתפרש לא נכון או להשתמש בהם נגדם בדרך כלשהי. מי מאיתנו לא כתב שטויות שהוא מתחרט עליהן בגיל הטיפש עשרה?
  3. ניהול מוניטין – עסקים ואנשי ציבור פונים לעתים קרובות למחוק תוצאות חיפוש מגוגל כחלק מניהול המוניטין שלהם. ביקורות שליליות, ידיעות לא מחמיאות או גילויים שערורייתיים עלולים לפגוע באופן משמעותי בתדמית של מותג או אדם. בניסיון למחוק תוצאות חיפוש מגוגל, הם שואפים לשלוט בנרטיב ולשמור על תדמית ציבורית חיובית.
  4. שיקולים משפטיים – גם לשיקולים משפטיים יש תפקיד משמעותי. מידע מסוים בגוגל עשוי להוות לשון הרע, להפר זכויות יוצרים של מישהו או להפר זכויות משפטיות אחרות. במקרים כאלה, הצדדים המושפעים עשויים לבקש למחוק תוצאות חיפוש מגוגל כדי לשמור על זכויותיהם המשפטיות ולהימנע מנזק פוטנציאלי או התדיינות משפטית. לדוגמא, בעל עסק שנתבע על ידי עסק אחר ותחת שמו בגוגל מופיעה כתבה המציינת מקרה שבו היה חשוד בעבר – הדבר עלול לשמש כחיזוק לטענת הצד התובע, גם אם בעל העסק לא הורשע.
  5. הזכות להישכח – האיחוד האירופי, אחרי שאיפשר המתת חסד בחלק מהמדינות אפשר גם את הזכות להמתת חסד דיגיטלית 😊 , מה שנקרא "הזכות להישכח", עיקרון המאפשר לאנשים לבקש הסרה של נתונים אישיים מתוצאות מנועי החיפוש בנסיבות ספציפיות, בדרך כלל כאשר הנתונים מיושנים או לא רלוונטיים
  6. קידום אתרים –  מחיקת תוצאות כחלק ממהלך אסטרטגי לניקוי תוכן מיושן או לא רלוונטי שמדורג עבור המותג או מילות המפתח שלהם. על ידי כך, מנסים להבטיח שהתוכן הרלוונטי והחיובי ביותר הוא מה שלקוחות פוטנציאליים שמחפשים בגוגל יראו ראשון.
  7. חיפוש עבודה – חלק גדול מהמעסיקים או מנהלי משאבי אנוש עושים גוגל על האדם לפני שהם שוכרים את שירותיו או ממליצים למנות אותו לתפקיד כזה או אחר. ייתכן שמחפשי עבודה ירצו למחוק תוצאות חיפוש מגוגל כדי להציג תמונה טובה יותר של עצמם ולטשטש תקריות עבר מצערות, דעות פוליטיות שנויות במחלוקת (מישהו אמר מתנגדי חיסונים?), או אפילו תמונות לא הולמות שיכולות להפוך למכשולים בהבטחת עבודה.

כלומר ישנן סיבות שונות ומשונות לכך שאנשים ירצו למחוק תוצאות חיפוש מגוגל, החל מדאגות לפרטיות וניהול מוניטין ועד לזכויות משפטיות ואסטרטגיות קידום אתרים. אל לנו לשכוח כי התוצאות מגוגל משמשות פעמים רבות לכלי בינה מלאכותית או לכתבים שכותבים כתבות כבסיס מידע ראשוני ונכון. אז עכשיו אחרי שהבנו את הסיבות – בואו נבין מה ניתן לעשות איתן מבחינת מחיקת תוצאות חיפוש בגוגל, אך קודם נעמוד על החשיבות של מחיקה מיידית של איזכורים שליליים אלו והאתגרים שבדרך.

גם מחיקת מידע אישי ממנועי חיפוש היא כל כך מסובכת?

למה מחיקת מידע אישי ממנועי חיפוש הוא כל כך מסובך? הרי מדובר במידע אישי של האדם שאמורה להיות לו בעלות עליו ואמורה להיות לו את הזכות להישכח או להישאר אנונימי. הבעיה שזה לא תמיד כל כך פשוט מכיוון שלגוגל אין אינטרס אמיתי לטפל בבקשות כאלו וגם קשה לחברה לרדת לעומקה של כל דרישה להסרת תוצאות חיפוש. כל מי שניסה לטפל בבעיה כלשהי מול גוגל יודע עד כמה הם לא זמינים והתמיכה שלהם כמעט ואינה קיימת.

אך אם בכל זאת אתם רוצים להגיש בקשה להסרת תוצאות חיפוש אז הגרסה הרשמית היא שכדי לבקש להסיר תוצאות חיפוש על המשתמשים למלא טופס בקשה להסרת תוצאות חיפוש באתר גוגל. הטופס דורש מהמשתמשים לספק מידע על התוכן שהם רוצים להסיר, כולל את כתובת ה-URL של התוכן, את הסיבה שבגינה הם  דורשים להסיר את תוצאות החיפוש, ואת שם המשתמש שלהם. גוגל אמורה לבדוק את Google תבדוק את הבקשה להסרת תוצאת החיפוש ותודיע למשתמשים בתוך 7 ימי עסקים אם היא תאושר או לא. אם הבקשה מאושרת אז התוכן או המידע האישי אמור להיות מוסר מהאינדקס של מנוע החיפוש. עם זאת הם מבהירים כי הם אינם יכולים למחוק תוכן מהאינטרנט לחלוטין. התוכן עשוי עדיין להיות זמין באתרים אחרים או להיות מאוחסן בשירות CDN

מחיקה של תוצאות שליליות בגוגל היא קריטית

חשוב מאוד לטפל בצורה מיידית בתוצאות חיפוש שליליות משום שכל יום שעובר מקבע את המצב יותר והופך אותו לקשה יותר להיפוך ואסביר:

  1. תוצאות שליליות מושכות יותר מחיוביות ולכן כשיש תוצאה כזו בעמוד הראשון אנשים נוטים להקליק עליה יותר באופן יחסי לעומת תוצאות חיוביות באותו מיקום. זה גורם לגוגל לחשוב כי מדובר בתוכן רלוונטי יותר (CTR – אחוז הקלקה גבוה יותר משמעותית) ולכן גוגל דוחף את התוצאה גבוה יותר או מקבע אותה במקום גבוה.
  2. אנשים רואים כותרת שלילית או אמירה בעייתית על אדם או על מותג ואז הם מתחילים לחפש את שם האדם או שם המותג בצירוף הביטוי השלילי. אם המון אנשים עושים זאת גוגל מכניסה לאלגוריתם בהשלמה אוטמטית את החיפוש הזה וגם ל"חיפושים רלוונטיים נוספים" בתחתית דף התוצאות. הרבה יותר קשה לטפל, אם בכלל אפשרי בהסרת ביטוי שלילי מתוצאות חיפוש נוספות או מהשלמה אוטמטית וזה הרבה פחות נעים להתחיל להקליד בגוגל את השם של האדם או החברה ולראות שגוגל מציעה לך להשלים אותם עם כינויים קשים.
  3. אגרגטורים של תוכן – כאלו שהולכים ואוספים תוכן על נושא מסוים כמו CHATGPT או עורכי תוכן בויקיפדיה, מנסים לאסוף תוכן ממספר מקורות אמינים על נושא מסוים כדי לשקף תמונה רחבה. אם במיקומים הגבוהים בגוגל יופיעו אתרים אמינים עם פרסומים שליליים הם ישמשו בסיס לתוכן שלילי שיופיע אחר כך במקומות נוספים ברשת.

האתגרים של מחיקת תוצאות חיפוש מגוגל

הסרת תוצאות חיפוש מגוגל אולי נשמעת כמו משימה קלה, אבל היא יכולה להיות די מאתגרת כאשר התוצאות שרוצים להסיר אינם נמצאים בנכסים דיגטליים שבשליטתכם. במקרים כאלו התלות ברשת היא גדולה מאוד כפי שתראו. ישנן מספר סיבות לכך שהסרת תוצאות חיפוש מגוגל יכולה להיות קשה, ובמקרים מסוימים, בלתי אפשרית.

טבעו של האינטרנט

אחד האתגרים העיקריים של מחיקת תוצאות בגוגל הוא אופי האינטרנט עצמו. ברגע שמשהו מתפרסם באינטרנט, זה הופך להיות כמעט בלתי אפשרי למחוק אותו לחלוטין. רשת האינטרנט היא עצומה, וניתן לשתף, להעתיק ולשמור תוכן בקלות. גם אם תצליח להסיר תוצאת חיפוש מסוימת מגוגל, ייתכן שהיא עדיין תהיה נגישה דרך מנועי חיפוש או אתרים אחרים.

האלגוריתמים של גוגל

אתגר נוסף של מחיקת תוצאות בגוגל הוא הדרך שבה האלגוריתמים של גוגל עובדים. אלגוריתמי החיפוש של גוגל נועדו לספק למשתמשים את המידע הרלוונטי והשימושי ביותר האפשרי. המשמעות היא שגם אם תצליחו להסיר תוצאת חיפוש מסוימת, האלגוריתמים של גוגל עדיין עשויי להעלות תוכן דומה שיהיה שלילי לא פחות.

משיכת תשומת לב

קיימת תופעה לעיתים שבמהלך הניסיונות להסתיר או להסיר מידע בסופו של דבר מפנים אליו יותר תשומת לב. במילים אחרות, ככל שמנסים למחוק תוצאת חיפוש מסוימת, כך אנשים עשויים להיות סקרנים לגביה או להתחיל להעתיק או לקשר אליה. זה יכול להיות בעייתי במיוחד אם תוצאת החיפוש המדוברת שלילית או פוגעת במוניטין של אדם או של חברה מסוימת.

מכשולים משפטיים

הסרת תוצאות חיפוש מגוגל יכולה גם להוות מכשול משפטי. גם אם יש סיבה חוקית להסיר תוצאת חיפוש מסוימת, כגון חשש משפטי או פרטיות, ייתכן שעדיין תדרשו להליך משפטי ארוך ויקר כדי לעשות זאת. יתרה מכך, גוגל אינה מחויבת על פי חוק להסיר תוצאות חיפוש, גם אם הן מכילות מידע אישי רגיש. מה שהופך את האירוע לרגיש וכזה שמתחיל תמיד בהתייעצות בתשלום עם עו"ד.

זמן ועלות

גם אם תצליחו לשכנע את גוגל להסיר תוצאת חיפוש מסוימת, זה עלול לקחת שבועות או חודשים עד שבפועל תוצאת החיפוש תעלם מהאינדקס ומרבית האנשים הפרטיים או העסקים הקטנים לא יוכלו להרשות לעצמם עורך דין או חברת ניהול מוניטין שתסייע להם בנושא.

הסרת תוצאות חיפוש מגוגל יכולה להיות משימה מאתגרת ומורכבת. הטבע העצום והמקושר של האינטרנט, האלגוריתמים של גוגל ועוד. עם זאת, עם הגישה הנכונה, אפשר לצמצם חלק מהאתגרים הללו ולנהל את המוניטין המקוון שלך בצורה יעילה.

איך למחוק תוצאות חיפוש בגוגל שמקורן בנכס שבשליטתך?

אם יש לכם אתר או בלוג ואתם רוצים למחוק תוצאות חיפוש מגוגל, אז יש לכם מזל כי זוהי הפעולה הקלה יחסית לביצוע. היא אינה מצריכה כישורים טכניים והיא יחסית קצרה בזמן. אז מה אתם צריכים לעשות?

  • שלב 1: היכנס לאתר או לבלוג – הצעד הראשון הוא כניסה לאתר או לבלוג שבו נמצא התוכן שברצונכם להסיר. מן הסתם תצטרכו שם משתמש וסיסמה או כל פרטי גישה אחרים.
  • שלב 2: מצא את הדף או הפוסט עם התוכן שברצונכם להסיר – לאחר שנכנסתם, עליכם למצוא את העמוד או הפוסט המכילים את התוכן שברצונכם להסיר. זה עשוי להיות פוסט בבלוג, עמוד באתר האינטרנט או כל סוג אחר של תוכן.
  • שלב 3: ערכו את הדף או הפוסט – לאחר שמצאתם את העמוד או הפוסט, עליכם לערוך אותו. חפשו את כפתור ה"ערוך" או את הקישור בעמוד, ולחצו עליו. זה יעביר אתכם למסך העריכה של אותו עמוד או פוסט.
  • שלב 4: מחקו את התוכן שברצונכם להסיר – במסך העריכה, חפשו את החלק של העמוד או הפוסט שמכיל את התוכן שברצונכם להסיר. זה יכול להיות פסקה, משפט, תמונה או כל סוג אחר של תוכן. בחרו את התוכן שברצונכם להסיר ומחק אותו.
  • שלב 5: שמרו את השינויים – לאחר שמחקתם את התוכן שברצונכם להסיר, שימרו את השינויים. חפשו במסך העריכה את הכפתור או הקישור "שמור" ולחצו עליו. זה ישמור את השינויים ויעדכן את העמוד או הפוסט באתר או בבלוג שלכם
  • שלב 6: בקשו הסרה מגוגל – השלב האחרון הוא לבקש הסרה מגוגל. התחברו עם חשבון הג'ימייל שלכם לכלי מנהל האתרים של גוגל. אם לא אימתם את האתר שלכם עדיין אז עשו זאת. משם תוכלו לבקש הסרה של תוצאת החיפוש שזה עתה ערכתם

הסרת תוצאת חיפוש מגוגל שנמצאת בשליטתכם היא תהליך פשוט שכל אחד יכול לעשות. אפשרות אחרת היא פשוט לתקן את התוכן הבעייתי ולבקש מגוגל לאנדקס את הדף המתוקן או לחלופין לעשות הפנייה 301 שבה אתם מפנים את גוגל מהדף הבעייתי אל דף אחר שאתם רוצים שהוא יציג עבור אותה שאילתת חיפוש.

מחיקה של תוצאות בגוגל שאינן בנכסים דיגיטליים שלכם

ראינו שדי פשוט לטפל בתוצאות בנכסים שלכם אך הבעיה האמיתית היא כשהנכסים לא בשליטתכם. מה אז? אנסה לתת מספר דרכי פעולה שיסייען לכם להפחית את השפעת האיזכור השלילי על המוניטין המקוון שלכם.

  • הכי קל זה לדבר – אם יש לכם אפשרות ליצור קשר עם בעל האתר או העורך של האתר שבו קיים התוכן שאתם רוצים להסיר ולבקש מהם להסיר אותו או לתקן אותו אז זה הכי פשוט. חשוב לפנות בצורה מנומקת ועניינת אם באפשרותכם באמת להראות כי התוכן אינו מדויק או בעייתי.
  • אפשר לדבר משפטית – במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך לפנות להליך משפטי כדי להסיר את תוצאת החיפוש השלילית שגורמת לכם לנזק. אם בעלי האתר אינם משתפים פעולה אז כדאי להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בתחום ולהבין האם התוכן מפר את הזכויות המשפטיות שלכם, כגון לשון הרע או הפרת זכויות יוצרים והאם תוכלו לנקוט בצעדים משפטיים נגד האתר או המפרסם של התוכן. עורך דין יוכל להדריך אתכם בשלבים הנדרשים במידה ואכן יש לכם "קייס" החל ממכתב התראה ועד תביעה בבית משפט.
  • ערעור על התוכן – ניתן לערער בפני גוגל על התוכן באמצעות ה"משוב" של גוגל. זה לא יסיר את התוצאה אך יכול להפחית מחשיבותה, במיוחד אם המשוב שלכם מבוסס ותוכלו לספק לגוגל מידע מפורט על הבעייתיות של התוכן.
  • יצירת תוכן חיובי – חוזרים לתחילת הפוסט ולהמלצה הקונקרטית ביותר והפרקטית ביותר שניתן לתת. עליכם ליצור תוכן חיובי עבור אותם ביטויים. תוכן חיובי בנכסים בשליטתכם החל מרשתות חברתיות ועד אתרים ולקדם את התכנים הללו על מנת לדחוק את התוצאה השלילית לעמוד השני.
  • שירותי ניהול מוניטין – אם אתם לא יודעים איך לעשות זאת, אתם מוזמנים לפנות אל מומחים בניהול מוניטין כמוני, שיסייעו לכם בדיוק בכך – כלומר ביצירת תוכן חיובי וניהול מוניטין חיובי על מנת לדחוק את התוצאות השליליות ולמנוע מתוצאות שליליות עתידיות להיכנס לטופ של דף התוצאות הראשון בגוגל עבור הביטויים החשובים לכם, זה הרבה יותר זול ומשתלם מלנסות למחוק תוצאות חיפוש מגוגל.
  • להמתין – למרבה הצער, עשויים להיות מקרים שבהם לא ניתן להסיר או לדחוק את תוצאת החיפוש השלילית. במקרים אלה, המתנה עשויה להיות האפשרות היחידה. עם הזמן, תוצאת החיפוש עשויה להיות פחות רלוונטית, ואנשים עלולים להפסיק לשים לב אליה. אם מדובר באתר חדשות אז ייתכן וגוגל יוריד את התוצאה לבד כיוון שהיא תהפוך לפחות אקטואלית עם הזמן. אך הדבר מחייב מעקב קבוע מצידכם.

מחיקת תוצאה מגוגל שאינה בשליטתך יכולה להיות משימה מאתגרת, אבל היא לא בלתי אפשרית. על ידי יצירת קשר עם האתר או המוציא לאור, ערעור על התוכן, יצירת תוכן חיובי, שימוש בשירותי ניהול מוניטין, פנייה לתביעה משפטית או פשוט להמתין, תוכלו להפחית את ההשפעה של תוצאות חיפוש שליליות על המוניטין המקוון שלכם. כאמור קל ומשתלם יותר לעסוק במניעה ולקחת שליטה על הנוכחות המקוונת שלכם מראש ולנהל אותה ביעילות, במיוחד בעידן הדיגיטלי של היום, שבו רושם ראשוני נוצר לרוב באמצעות חיפושים מקוונים.

לסיכום – חשוב מאוד לטפל בהקדם בתוצאות חיפוש שליליות בגוגל. העדיפות היא לבנות מלכתחילה מוניטין חיובי כפי שהסברתי בהתחלה, אך אם אנו כבר לא בשלב המניעה אלא בשלב ההתמודדות אז יש לעשות זאת בהתאם להנחיות לעיל. אין טעם כל כך לפנות עם דרישה להסרת תוצאת חיפוש לגוגל אפילו בטענה של מחיקת מידע אישי אלא עדיף להתרכז בדחיקת התוצאות השליליות. במידה ויש צורך בעזרה מקצועית בנושא אז אפשר לפנות אלי ואנסה לסייע.

למצות פוטנציאל מהאתר:

נמאס לכם מחברות קידום אורגני עם אנשי מכירות תותחים, שמוכרים לכם בעיקר הבטחות ולא תוצאות? אני מזמין אתכם לחוות חווית קידום מקצועית באמצעות השיטה שבה אני מלווה עסקים מרוצים ב 17 השנים האחרונות. לפגישת ייעוץ ראשונית =>